Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Κυριακή 7 Οκτωβρίου - Όρβηλος




Ανάβαση στην κορυφή Τσολιάς (Αλή Μποτούς) 2212 μ. από Κατάφυτο 
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: Γ΄*

Χάρτης Διαδρομής

Ο Όρβηλος βρίσκεται στα σύνορα με τη Βουλγαρία (Slavyanka στα Βουλγάρικα και Gotsev Vrah η κορυφή) και ανάμεσα στους νομούς Σερρών & Δράμας. Η κορυφή είναι προσπελάσιμη από το Κατάφυτο, απ’ όπου και η ανάβασή μας, καθώς και από Άνω Βροντού (συναντιέται με το μονοπάτι από κατάφυτο), Καπνόφυτο και Αχλαδοχώρι του νομού Σερρών.
 
Για ανάβαση στην κορυφή απαιτείται καλή φυσική κατάσταση.
Αναχώρηση ώρα 07:30 από την πλατεία Ελευθερίας.
Στο Κατάφυτο θα βρισκόμαστε μετά από περίπου 1:30 ώρες.

Λίγο μετά το χωριό ακολουθούμε το δρόμο για την τεχνητή λίμνη.
Πριν φτάσουμε σ’ αυτή συναντάμε χωματόδρομο δεξιά από όπου ξεκινά η πορεία μας. Ακολουθούμε για περίπου 1,5 χιλιόμετρο το χωματόδρομο και στη συνέχεια δασικό δρόμο-μονοπάτι που ελίσσεται σε πλαγιά με καμένο (πριν από αρκετά χρόνια) πευκόδασος. Φτάνοντας στις παρυφές του εναπομείναντος πευκοδάσους, στο νοτιότερο τμήμα του, μπαίνουμε σε αυτό και το διασχίζουμε ανεβαίνοντας σε ξέφωτο με αραιή βλάστηση. Ανηφορίζοντας φτάνουμε σε υψίπεδο όπου συναντούμε μονοπάτι (υπάρχει σκουριασμένη μεταλλική πινακίδα ορατή από απόσταση) το οποίο ακολουθούμε με βόρεια κατεύθυνση. Από το σημείο αυτό η ανάβαση προς την κορυφή είναι σταδιακή μέχρι και λίγο πριν από αυτή, όπου και αυξάνει η κλίση. Η κορυφογραμμή είναι αυτή που ορίζει και τα σύνορα με τη Βουλγαρία (υπάρχουν και οι χαρακτηριστικοί τσιμεντένιοι κώνοι). Από εδώ έχουμε άποψη του Φαλακρού όρους στα ανατολικά και του Μενοικίου και Λαϊλιά στα νότια νοτιοδυτικά. Βόρεια μπορούμε να δούμε την οροσειρά του Πιρίν της οποίας το νοτιότερο τμήμα είναι ο Όρβηλος.

Ο χρόνος μέχρι την κορυφή είναι περίπου 4:30 ώρες (οι πιο έμπειροι θα χρειαστούν 3:30 ώρες) με υψομετρική διαφορά 1500 + μέτρων.
Η επιστροφή θα γίνει από το ίδιο μονοπάτι και, επομένως, όσοι διαπιστώσουν ότι δεν έχουν αρκετές δυνάμεις για την κορυφή μπορούν να επιστρέψουν σιγά – σιγά από την ίδια διαδρομή προς το αυτοκίνητο. Αν δεν είναι σίγουροι μπορούν να περιμένουν σε κάποιο σημείο την επιστροφή της άλλης ομάδας από την κορυφή.

Συνολικός χρόνος 8:00 + ώρες (Σε ανάβαση με μικρή ομάδα ολοκληρώσαμε τη διαδρομή σε 6 ώρες και 20 λεπτά)
Η επιστροφή από Κατάφυτο για Δράμα υπολογίζεται να ξεκινήσει γύρω στις 17:00.


Εξοπλισμός ορειβατικός (ορειβατικά παπούτσια, αδιάβροχο, καπέλο, αντηλιακό, γάντια, ατομικά τρόφιμα, Υδροδοχείο τουλάχιστον 1,5 λίτρου).

Σε κάθε ορειβατική εξόρμηση θα πρέπει να υπάρχουν στο σακίδιο εκτός των άλλων: ατομικό φαρμακείο, σφυρίχτρα, αλουμινοκουβέρτα, φακός κεφαλής.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ΝΕΡΟ ΠΟΣΙΜΟ ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Τιμή συμμετοχής: Μέλη 12 € - Μη μέλη: 15 €.
Τηλέφωνα για επικοινωνία: Κόντογλου Δημήτρης 6934360426
Βιντεάκι που ανέβασαν Δραμινοί ορειβάτες στο YouTube

* Οι διαδρομές με Βαθμό Δυσκολίας Γ’ είναι δύσκολες και πολύωρες διαδρομές, με υψομετρική διαφορά άνω των 1.000 μ. και με ώρες πεζοπορίας άνω των 6. Η συμμετοχή σε αυτές τις αναβάσεις προϋποθέτει καλή φυσική κατάσταση και μια σχετική, έστω μικρή, εμπειρία στο βουνό.


1 σχόλιο:

  1. Στις 12/10/2013 χάθηκε στο Όρος Όρβυλο Σερρων Σετερ μεγαλοσωμο (ΑΣΠΡΟ-ΚΑΝΕΛΙ) φοράει κίτρινο μπίπερ και γκρι εσκάλιμπορ,η γλώσσα του ειναι ψαλιφωτη,τον ψαχνουμε και ακουει στο όνομα ΡΟΥΝΤΥ. Τηλ.επικοινωνιας.2510*243565 / 6979357301 ΔΙΝΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή